Une Saison en France (i.s.m. Amnesty)

Regie: Mahamet Saleh Haroun
Duur: 97 min
Land/Jaar: Frankrijk, 2017.
Met o.a.: Eriq Ebouaney, Sandrine Bonnaire en Bibi Tanga.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 1 november de film: Une Saison en France. Kaartverkoop via de webshop op of aan de kassa op filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), en – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

space

Hoe kun je ergens een leven opbouwen als je niet weet of je er kunt blijven?
Abbas (Eriq Ebouaney) ontvluchtte de oorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek, met zijn twee jonge kinderen. Hij probeert in Frankrijk te aarden, maar zijn asielprocedure verloop uiterst traag en geeft weinig hoop en zijn vertwijfeling is zichtbaar. Carole, (Sandrine Bonnaire) maakt avances in zijn richting, maar hij reageert terughoudend. Hij oogt vermoeid, slaapt slecht o.a. door visioenen van zijn overleden vrouw. Hij weet dat hij zonder verblijfstatus weinig kan beginnen. Aanvankelijk gaat het nog redelijk met Abbas en ook met zijn goede vriend Etienne (Bibi Tanga). Kalm trekt Haroun, de in Tsaad geboren regisseur, de neergaande lijn door. Hij toont het verhaal zonder melodrama, maar met een warm hart voor de personages. Abbas, voorheen een gerespecteerd leraar Frans, moet nu genoegen nemen met slecht betaalde, tijdelijke baantjes. Het statusverlies kan hij wel aan, maar de onzekerheid vreet aan hem. Ontroerend zijn de intieme scenes, zoals tijdens een verjaardagfeestje. Dan hebben ze het even goed.

EXTRA:
De filmkeuze is tot stand gekomen in samenspraak met de werkgroep Amnesty Schagen en Hollands kroon. De werkgroep bestaat 35 jaar, Amnesty International 50 jaar. Vanwege deze jubilea zijn er in de week van 26 oktober tot en met 2 november diverse activiteiten, waaronder deze filmavond. Paul Helsloot, manager Media en Politiek zaken bij Amnesty houdt voor de film een kort praatje i.v.m. deze jubilea. Tevens is er op 26 oktober bij boekhandel Plukker een signeersessie van Rosita Steenbeek tussen 15.30 en 17.30 uur over haar boek “Wie is mijn naaste”. Kaarten te koop bij Plukker voor € 5,–.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma