A Gentle Creature

Regie: Sergei Loznitsa
Duur: 143 min
Land/Jaar: Frankrijk/Oekraïne, 2017.
Met o.a.: Vasilina Makovtseva, Sergei Kolessov, Valeriu Andriuta.

Filmtheater De Luxe gehuisvest in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen vertoont op de vierde dag van het filmfestival 40 jaar De Luxe, zondag 14 oktober, de vijfde en laatste film van het festival: A Gentle Creature (Publiekskeuze). Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Speciale toegangsprijs gedurende het festival 6,- euro, aanvang 14.00 uur. Zaal open 13.00 uur.

space

Een virtuoos drama, geïnspireerd op het verhaal ”De zachtmoedige” van Dostojevksi. Een zwarte analyse van de Russische ziel.
Een vrouw ontvangt een pakketje als onbestelbaar retour. Het was gericht aan haar man in de gevangenis in Siberië. De vrouw zet alles op alles om het pakket bij haar man bezorgd te krijgen en hem te bezoeken. Ze begint een tocht richting het Siberische gevangeniscomplex om uit te vinden wat er aan de hand is. Ze stuit vooral op bureaucratie en onverschilligheid, De maker lijkt te willen laten zien dat de Russische werkelijkheid één grote theatershow is. Mobiele telefoons vormen een aanwijzing dat het verhaal zich afspeelt in de 21 eeuw, maar de symbolen uit de Sovjetperiode zijn er nog altijd. De regisseur stelde tijdens het filmfestival in Rotterdam dat Rusland “geen geschiedenis” heeft. Daarmee wilde hij zeggen dat het verleden nooit is verwerkt en gedoemd is zich keer op keer te herhalen. Precies dat laat hij zien in A Gentle Creature.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma