Docu-zondag: Honeyland

Regie: Ljubomir Stefanov
Duur: 87 min
Land/Jaar: Noord-Macedonië, 2019.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op zondag 23 februari 2020 om 14.00 uur (matinee) de documentaire Honeyland. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, – Zaal open een uur voor aanvang.

BELOOND MET INTERNATIONELE AWARDS EN DRIE PRIJZEN OP HET SUNDANCE FESTIVAL.

De filmproducenten hebben een actie opgezet om te helpen. Je kunt honing kopen en donateur worden van Honeyland, kijk op https://honeyland.earth/donate-for-the-honeyland-kids/

space

Stoer portret van een snel verdwijnende manier van leven en een onvergetelijk bewijs van de veerkracht van een buitengewone vrouw.

Hatidze Muratowa woont met haar oude, zieke moeder in een berggebied, diep in de Balkan, zonder wegen, elektriciteit of stromend water. Zij is de laatste vrouwelijke imker in een lange rij van Macedonische wilde imkers die de duizelingwekkende bergwanden afspeuren naar bijenkolonies die verscholen zitten inde rotsen. Hatidze woont in een stenen huisje. Haar leven en haar passie is gewijd aan de bijen, die ze met veel zorg en volgens oude tradities teelt. `Neem de helft van de honing en laat de rest voor de bijen` is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje, vier uur lopen van haar huis. Alles loopt goed tot Hussein met zijn familie arriveert, met een oude caravan, motoren, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien. Hussein heeft veel monden te voeden, weinig ruimte om zijn vee te laten grazen en hij opent de jacht op winst. Dat veroorzaakt een conflict met Hatidze. Zo wordt het einde van Hatidze´s oude leven, waarin harmonie met de natuur, duurzaamheid en tradities voorop stonden, ingeluid. De film geeft tevens een beeld van de veerkracht van een buitengewone vrouw.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma