Dark Waters

Regie: Todd Haynes
Duur: 126 min
Land/Jaar: Verenigde Staten, 2019.
Met o.a.: Mark Ruffalo, Bill Camp, Anne Hathaway.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op vrijdag 24 april 2020 om 20.00 uur de film Dark Waters. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, – Zaal open een uur voor aanvang.

space

Het verhaal over een waargebeurde milieuramp en de juridische strijd erna, die het karakter kreeg van David tegen Goliath.
Na een korte proloog begint de film in 1998. Mark Ruffalo, ook producent van de film, is net partner geworden bij een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in het bijstaand van grote chemiebedrijven. Maar dan komt Wilbur Tennant in beeld. Zijn boerenbedrijf grenst aan het land van Du Pont, de chemiegigant. Hij zegt bewijs te hebben dat ze het water waarvan zijn vee moet drinken, ernstig hebben vervuild. Robert Billot (Markt Buffalo) duikt in de zaak omdat Tennant via zijn oma bij zijn dure kantoor terecht is gekomen. DuPont wist al decennia van de schadelijke effecten van de stof PFOA, een bijproduct van de fabricage van teflon. De zelfregulerende chemiebranche wist de PFOA’s jarenlang van de lijst van het Evironmental Protection Agency van gevaarlijke stoffen te houden. De film laat zien dat deze overheidsinstantie toen al tandeloos was en inmiddels nog verder uitgekleed is door de regering Trump. De jaartallen die met regelmaat in beeld worden gebracht, laten overduidelijk zien dat er jarenlang niets gebeurde. Het is pijnlijk duidelijk dat deze David een hele lange adem nodig had om Goliath te verslaan.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma