The House That Jack Built

Regie: Lars von Trier
Duur: 152 min
Land/Jaar: Denemarken/Frankrijk/Zweden/Duitsland, 2018.
Met o.a.: Matt Dillon, Bruno Ganz.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 9 en vrijdag 10 mei de film The House That Jack Built. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open een uur voor aanvang.

space

Na een carrière vol films over sterke vrouwen, maakte Lars von Trier nu een film over een kwaadaardige man. Weer een provocatie?
Zeven jaar na zijn “verbanning” was Lars von Trier weer welkom in Cannes. Elke film die von Trier uitbrengt gaat gepaard met gedoe en dat was deze keer ook het geval. In Cannes werd geprotesteerd tegen ongelijkheid en geweld tegen vrouwen in zijn films. In de film zitten wel enkele gewelddadige elementen, maar door daar de nadruk op te leggen, doe je de film tekort. De Jack uit de titel is een uiterst intelligente seriemoordenaar die we twaalf jaar volgen, ergens in het Amerika van de jaren zeventig. Hij kan heel lang niet gepakt worden, maar neemt meer risico als de politie hem op de hielen zit. De moordenaar is trots op zijn daden. Hij lijkt zijn moorden als een kunstwerk te beschouwen. We leren hem kennen door zijn gesprekken met ene Verge. Von Trier verkende eerder de (verwrongen) menselijke seksualiteit, in deze film verkent hij de fascinatie voor geweld. Met de actrices in de film werkte hij al eerder: Uma Thurman (Nymphomanic 2013), Sofie Gråbøl (The Boss of it All 2006) en Siobhan Fallon Hogan (Dancer in the Dark 2000 en Dogville 2003). Von Trier maakt ook herhaaldelijk gebruik van David Bowie’s nummer Fame. De film is zowel hilarisch als huiveringwekkend en absurd.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma