Roma

Regie: Alfonso Cuarón
Duur: 135 min
Land/Jaar: Mexico/Verenigde Staten, 2018.
Met o.a.: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 14 en vrijdag 15 maart de film Roma. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open een uur voor aanvang.

space

Roma. Een puntgaaf in zwart-wit gefilmd Mexicaans familiedrama. Bekroond met de Gouden Leeuw in Venetië en nu in de race voor Oscars.
In de biografische speelfilm Roma van Cuarón loopt een jongetje rond dat veel wegheeft van de regisseur als kleine jongen. Mr. Antonia, de vader des huizes verdwijnt onopgemerkt uit het leven van zijn kinderen. Wel zien we de pijn van de echtgenote die pas van hem bevrijd lijkt als ze een kleine auto koopt die beter dan die grote bak van haar man tussen de smalle muren past. Roma is ook het verhaal van moeder Sofía die de opvoeding van haar kinderen – zoals veel welgestelde Mexicaanse moeders uit de jaren zeventig – aan een nanny annex dienstmeisje, overlaat. Die nanny is Cleo, een meisje voor dag en nacht. Als de inheemse Cleo zwanger is en dat vertelt aan haar martial-arts held Fermin blijkt hij geen heer te zijn. “Dat is goed” zegt hij, verdwijnt naar de wc en komt niet meer terug. Roma is het dubbelportret van twee moeders (of misschien zijn het er wel drie want er is ook nog een inwonende grootmoeder). De film draait om vrouwenlevens. Een aardbeving laat het huis schudden, er is een studentoproer en een aanslag. Maar daar draait het niet om, het gaat om de levens van de vrouwen en kinderen in hun veilige burchten, die ook als een soort gevangenis functioneren. Cuarón neemt elke handeling en geste van de vrouwen waar. Cleo maakt deel uit van de familie, hoort bij het gezin. Maar ze is achtergesteld door haar sociale klasse en inheemse komaf. De film gaat vooral over haar en haar complexe leven.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma