BlacKkKlansman

Regie: Spike Lee
Duur: 135 min
Land/Jaar: USA, 2018.
Met o.a.: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 29 vrijdag 30 november de film Blackkklansman. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

space

Spike Lee’s Blackkklansman wordt als komedie opgediend, maar de woede eronder is voelbaar.
Een Afro-Amerikaanse detective infiltreert in de jaren zeventig in de KuKluxKlan. Het lijkt vergezocht, maar is gebaseerd op de werkelijkheid, aldus de openingszin van Spike Lee’s nieuwste film. De film is een bewerking van het boek Black Klansman (2014) van agent Ron Stallworth over zijn bizarre undercoveroperatie in 1979. Lee bewerkte het boek tot een speelse, maar gaandeweg steeds bozere allegorie van hedendaags Amerika. Stallworth kwam als zwarte agent in het politiekorps van Colorado Springs. Hij krijgt een undercover opdracht als bezoeker bij een – mogelijk opruiende – speech van de zwarte burgerrechteractivist Kwame Ture. Daar wordt hij geraakt door Ture’s lofzang op zwarte schoonheid en de oproep om in opstand te komen tegen het onderdrukkende politieapparaat. Terug op het bureau leest hij een oproep van de lokale afdeling van de KKK en belt impulsief het nummer.
Lee maakte een geslaagde film met vlammende speeches, raciale botsingen, romantiek, muziek en taal als onderdeel van identiteit (denk aan de extra ‘k’in de filmtitel). De personages zijn dik aangezet, nog net geen karikaturen, want er moet ook gelachen worden om die kleingeestige rednecks. De stijl is expressief, weinig subtiel, maar dat is ook de bedoeling.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma