Howards End

Regie: James Ivory
Duur: 140 min
Land/Jaar: Groot-Brittannië, 1991.
Met o.a.: Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave, Emma Tompson.

Filmtheater De Luxe gehuisvest in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op start op donderdag 11 oktober met een feestelijke opening een vierdaags filmfestival ter ere van haar 40-jarig bestaan.
Programma 11 oktober:
19.30 uur: Officiële opening
20.00 uur: film Howards End

De Luxe begint het filmfestival met de door het publiek in de maanden april-mei-juni uit vijf titels gekozen “klassieker” Howards End, een Britse film met een sterrencast met o.a. Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave en Emma Tompson. Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Speciale toegangsprijs gedurende het festival 6,- euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

space

Howards End, een stijlvol kostuumdrama met liefdesverwikkelingen, toont het sterk klassenbewuste Engeland uit de jaren kort voor de Eerste Wereldoorlog.
De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van E.M. Foster. De film won verschillende prijzen, o.a. een Oscar voor actrice Emma Tompson en voor het scenario, Golden Globes en Bafta Awards. Boek en film draaien om de steenrijke familie Wilcox, die zich een aristocratisch air heeft aangemeten, de zussen Helen en Margaret Schlegel, die tot de verlichte bourgeoisie horen en de ambitieuze, maar arme kantoorklerk Leonard Bast. Margaret Schlegel en Mrs. Wilcox raken bevriend. Als Mrs. Wilcox ernstig ziek wordt stelt ze een handgeschreven testament op waarin het landhuis Howards End wordt nagelaten aan Margaret Schlegel. De familie is verbijsterd en besluit het document stiekem te verbranden. Maar Henry Wilcox, de verse weduwnaar, ontwikkelt geleidelijk warme gevoelens voor Margaret en vraagt haar na verloop van tijd ten huwelijk. Zij vindt hem “terribly old fashioned”, maar accepteert na enige aarzelingen, zijn aanzoek. Het verhaal telt nog diverse andere verrassende verwikkelingen en boeit van begin tot eind.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma