Girl

Regie: Lukas Dhont
Duur: 100 min
Land/Jaar: België, 2018.
Met o.a.: Victor Polster, Arieh Worthalter

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 7 en vrijdag 8 feb. de film Girl. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open een uur voor aanvang.

space

Girl is een mooi portret van de vijftienjarige Lara. Ze wil niet het voorbeeld van een transgender zijn: ze wil een meisje zijn en ballerina worden.
“Wil je een jongen of een meisje zijn?” die pijnlijke vraag wordt gesteld tijdens een slaapfeestje. Lara is “one of the girls”. Maar toch ook niet. Alweer wordt ze geconfronteerd met (en gereduceerd tot) haar sekse en seksuele identiteit. De jarige staat erop dat ze haar mannelijk geslachtsdeel laat zien, want dat doet ze toch ook tijdens het douchen in de balletschool. Girl is het portret van een vijftienjarig transmeisje dat ballerina wil worden. De film roept vragen op. Waarom heeft regisseur Lukas Dhont voor een cisgender (iemand wiens sekse en gender overeenkomen) gekozen? Zou deze film niet juist een kans moeten bieden aan transmensen om in de filmindustrie door te breken? Kan een cisgender alle nuances van zo’n rol goed verbeelden? Het antwoord op de laatste vraag is ”ja”. Dhont en Polster zijn geslaagd in hun opzet. De regie is meesterlijk en Polster zet heel goed het leven van een met zijn seksuele identiteit worstelende puber neer. Twijfels maken plaats voor empathie en begrip. De film is losjes gebaseerd op het leven van Nora Monsecour, een jonge Belgische transgender die in 2009 bij een dansschool geen kans kreeg om als ballerina verder te studeren.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma