Beats

Regie: Brian Welsh
Duur: 96 min
Land/Jaar: Groot-Brittannië, 2018.
Met o.a.: Christian Ortega, Lorn Macdonald en Laura Fraser.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari 2020 om 20.00 uur de film Beats. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9,-. Zaal open een uur voor aanvang.

space

De kracht van de Ravecultuur (dancebeweging) in een coming- of- age film met een belangrijke periode uit de muziekgeschiedenis.
Welsh omarmt het idee dat de Ravecultuur, de dancebeweging uit de jaren negentig, een vorm van politieke, culturele en emotionele solidariteit opleverde. Het is 1994 in de UK. Voor puber Johnno is het een geestdodende plek. Zijn familie probeert zich in de middenklasse in te voegen. Zijn stiefvader is een brave agent, vermoeid door de nachtdiensten die hij moet draaien om ervoor te zorgen dat ze naar een betere woning kunnen verhuizen. Tijdens het avondeten staat de tv aan en kijkt het gezin naar de beroemde Blackwaterspeech van Tony Blair waarin deze zijn standpunten voor de nieuwe Britse Labour Party aankondigt. Het gaat over de familie als symbool van de staat, een omarming van de vrije markteconomie en zwaardere straffen voor criminaliteit. Johnno vlucht naar zijn kamer en luistert naar The Prodigy. Welsh zorgt ervoor dat de kijker zich kan identificeren met Johnno. In Beats zitten verwijzingen naar de Jamaicaanse subcultuur en historische voorlopers van Club- en Ravemuziek. De vroege Engelse dancemuziek was schatplichtig aan deze muziek, geïntroduceerd in Engeland door Jamaicaanse immigranten die enorme geluidsinstallaties bouwden om hun reggae te versterken. De film Beats legt het slot van een korte maar belangrijke periode in de muziekgeschiedenis vast.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma