Lazzaro Felice

Regie: Alice Rohrwacher
Duur: 125 min
Land/Jaar: Italië/Zwitserland/Duitsland/Frankrijk, 2018.
Met o.a.: Adriano Tardiolo, Alba Rohrwacher, Sergi Lopez.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 13 en vrijdag 14 juni de film Lazzaro Felice (Vrolijke Lazzaro). Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open een uur voor aanvang.

space

De film stelt de vraag stelt: “Is het mogelijk om fatsoenlijk te blijven in een wereld vol ongelijkheid, uitbuiting en leugens?”.
Rohrwacher kreeg in Cannes een Palm voor het scenario.

Felice betekent in het Italiaans eigenlijk “arm, maar vrolijk”. In de film onderzoekt Rohrwacher hoe het verleden doorwerkt in het heden. Lazzaro Felice werd op het filmfestival in Cannes alom geprezen. Het verhaal: Lazzaro en zijn familie werden uitgebuit door een tabaksboer via een oud systeem van sharecropping (een soort moderne slavernij). Het betekent dat ze gewassen mogen verbouwen op het land van de barones, maar in ruil daarvoor een (onevenredig groot) deel van de oogst moeten afstaan. De barones zorgt ervoor dat er een schuld ontstaat die ze nooit kunnen aflossen. Lazzaro is een genereus, onschuldig mens. Door de boeren wordt hij niet serieus genomen, maar dat kan hem niets schelen. Na een tijdsprong zijn we in een grote stad waar de familie probeert rond te komen. Lazzaro lijkt niet ouder te zijn geworden, alsof de tijd geen vat op hem heeft. Wel wordt duidelijk, dat in de moderne wereld zijn onschuld en goedheid niet herkend wordt. De film lijkt te willen zeggen dat het in de huidige wereld onmogelijk is onschuld te herkennen. Rohrwacher speelt met tijd en laat bijvoorbeeld zien dat de wereld weliswaar veranderd is, maar toch nog steeds hetzelfde. Tijdloos is de verbondenheid met het land, de aarde. Een ander belangrijk motief in de film is vriendschap. Lazzaro en Tangredi, de decadente zoon van de markiezin, zijn bevriend. De laatste lijkt ook een slachtoffer van het systeem te zijn.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma