Le Jeune Ahmed

Regie: Jean Pierre en Luc Dardenne
Duur: 190 min
Land/Jaar: België, 2019.
Met o.a.: Idir Ben Addi, Myriem AkHebbiou, Olivier Bonneau, Victoria Bluck.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober 20.00 uur de film Le Jeune Ahmed. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, -Zaal open een uur voor aanvang.

space

Le Jeune Ahmed is een weer zo’n echte Dardenne film, met een geradicaliseerde jongen in het middelpunt.
In Cannes kregen de gebroeders Dardenne de regieprijs voor Le Jeune Ahmed.
De focus ligt volledig op de jonge hoofdpersoon en de sociale krachten die op hem inwerken. Elk beeldkader en elke camerabeweging staat in dienst van de vertelling. Het lijkt simpel, waar is heel efficiënt in het oproepen van betrokkenheid bij de hoofdpersoon ook als zijn gedrag afkeuring oproept.
Ahmed komt uit een bi-cultureel gezin, waarvan de vader de benen heeft genomen. Via een jeugdzorginstelling komt Ahmed op een boerderij terecht. Hij raakt in de ban van een onbuigzame islamprediker. Ahmed heeft een pantser ontwikkeld en wordt onbereikbaar. Tot voor kort verloor hij zich in computerspelletjes, maar nu zijn dat islamitische regels over zuiverheid en reinheid. Hij zit vast in het denken in termen van “zij en wij”. Uiteindelijk blijkt hij toch meer gecharmeerd zijn door het leven dan door de dood. De Dardennes wilden niet verklaren of veroordelen, maar in hun scenario de jongen een kans bieden om te ontsnappen.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma