And Then We Danced

Regie: Levan Akin
Duur: 105 min
Land/Jaar: Zweden/Georgië, 2019.
Met o.a.: Levan Gelbakhani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 13 en vrijdag 14 februari 2020 om 20.00 uur de film And Then We Danced. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, – Zaal open een uur voor aanvang.

space

Al dansend wordt subtiel een mooi liefdesverhaal verteld over twee jonge volksdansers in Georgië.
De film bouwt op tradities – traditionele gerechten en Georgische wijn zijn belangrijk – maar er is meer. De dans was een strikt masculien terrein in Georgië. Er was geen plaats voor zwakte en al helemaal niet voor seks. We horen stevige oneliners over Georgische trots. Merab, de roodharige danser, hier in een mooie hoofdrol laat steeds meer levensplezier en sensualiteit in zijn leven toe. Regisseur Akin liet zich door gewelddadigheden gericht op een gaypride in Tbilisi, een paar jaar geleden, inspireren om een film te maken over jonge mensen die meer persoonlijke vrijheid willen. Als er een nieuwe danser bij de groep komt verandert er iets in Merab, een gezeglijke jongen die al jaren met hetzelfde meisje danst. De jongens cirkelen om elkaar hen, worden intiem. Merabs gezicht wordt steeds opener. Er gebeurt ook bij de andere dansers iets: ze roken Engelse sigaretten, feesten, eten, drinken en zingen in weerwil van wat de oudere generatie zou willen.

———————————————-

Een filmtip van filmkijker Rens Cappon
Ga als het even kan naar And Then We Danced, te zien op donderdag 13 en vrijdag 14 februari 2020.
Het voor velen nog onbekende Georgië komt in deze film volledig tot ons. Dans is in Georgië een belangrijk fundament van de Georgische cultuur. De beelden van de trainingen in de dansacademie in de hoofdstad Tbilisi laten zien hoe serieus het er aan toegaat, maar ook de lichamelijke pijn. Als er op de academie een liefde ontstaat tussen twee mannelijke topdansers wordt duidelijk dat dit niet geaccepteerd wordt in hun professionele- en privéleven. Het betekent ook het verlies van een andere liefde. Prachtig camerawerk en kleurrijke beelden van de oude stad Tbilisi zijn een lust voor het oog. Alle jonge acteurs schitteren in deze top-film.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma