Docu-zondag: For Sama

Regie: Waad al-Kateab en Edward Watts
Duur: 100 min
Land/Jaar: Groot-Brittannië/Verenigde Staten, 2019.
Met o.a.: Hamza al-Kateab, Sama al-Kateab en Waad al-Kateab.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen, op zondag 5 april de film (documentaire) For Sama. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang €9,-. Zaal open een uur voor aanvang.

For Sama heeft op verschillende filmfestivals (o.a. Cannes en BAFTA) een prijs gewonnen in de categorie ‘Beste documentaire’.

space

HISTORISCH DOCUMENT TOONT SYRISCHE OORLOG VAN BINNENUIT, VERTELD DOOR EEN MOEDER.
Waad al-Kateab woonde in Aleppo waar de burgeroorlog volop woedde toen zij zwanger werd van haar eerste kind. Haar man Hamza, een noodarts, had samen met vrienden een provisorisch hospitaal ingericht. Waad is begonnen te filmen om aan haar kind uit te leggen waarom ze Aleppo indertijd niet ontvlucht is. Nu woont het gezin in Engeland. Ze heeft vijfhonderd uur aan filmmateriaal Syrië uit gesmokkeld en daaruit, samen met Edward Watts, de documentaire For Sama gemaakt, die vijf jaar beslaat. De film is een mix van het verhaal van een moeder en een reportage over oorlogsgeweld. Eigen privéopnamen zijn vervlochten met het leven en overleven in een oorlogsgebied en toont hartverscheurende getuigenissen van mensen die niet weg kunnen uit de verschrikkingen. De film is een bewijs dat die getuigenissen hard nodig zijn. De film is zeer aangrijpend en maakt diepe indruk op al wie hem gezien heeft.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma