Rojo

Regie: Benjamín Naishtat
Duur: 110 min
Land/Jaar: Argentinië, 2019.
Met o.a.: Dario Grandinetti, Andrea Frigerio, Alfredo Castro.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 5 en vrijdag 6 december 2019 de film Rojo. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, -. Zaal open een uur voor aanvang.

space

De camera is gericht op het roerige verleden van Argentinië: een strafpleiter laat een hem onwelgevallige vreemdeling verdwijnen.
Rojo speelt zich af in een Argentijnse provincie in 1975 aan de vooravond van de staatsgreep die Jorge Videla aan de macht zou brengen. De film herinnert de kijkers aan de slachtoffers van het Videla-tijdperk maar toont ook de hedendaagse apathie in Argentinië als het gaat om de slachtoffers van dat regime. Advocaat Claudio heeft een goede reputatie in zijn woonomgeving, totdat hij een aanvaring krijgt met een vreemdeling in een restaurant, die een tafel opeist. Claudio toont zich aanvankelijk de verstandigste, maar even later wijst hij de nieuwkomer terecht ten overstaan van de andere gasten met “je hebt slechte manieren en je bent een zure vent”. Nadien worden Claudio en zijn vrouw belaagd door een anonieme kwelgeest die o.a. stenen naar zijn auto gooit. Het incident escaleert en resulteert in de dood van de vreemdeling op een nabijgelegen woestijnvlakte. Claudio´s leven komt op zijn kop te staan, als detective Sinclair de vermissingszaak drie maanden later gaat onderzoeken. Naishtat gebruikt treffende beelden om de hypocrisie en achterdocht van zijn hoofdpersonage te benadrukken. Tijdens een spelavond met vrienden is Claudio degene die de regels uitlegt, terwijl hij in zijn eigen leven de morele wetten aan zijn laars lapt. De vraag is of Claudio er mee wegkomt.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma