Vijf korte films van jonge filmmakers uit Schagen

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op vrijdag 21 december werk van vijf jonge filmmakers uit Schagen. Sommigen van hen zijn intussen afgestudeerd aan de filmacademie in Nederland of België. Anderen zijn bezig met een toelatingsprocedure of maken intussen in eigen beheer films.

Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

In maart 2018 heeft De Luxe voor het eerst films van een vijftal jonge Schagense filmers vertoond. Het sloeg aan bij de filmkijkers. De Luxe heeft vanaf dat moment besloten om met enige regelmaat zo’n avond te organiseren.

Talentvolle jonge filmmakers uit Schagen die werk laten zien op 21 december o.a.:
* Paul Tesselaar – Get Dog
* Oscar Couglan – Sinterklaaskomedie
* Eva Sjerps – Alles wat er is
* Dion Bierdrager – Toelatingsfilm Filmacademie.

De bijdrage die de jonge filmmakers leverden aan de vertoonde films zijn verschillend van aard. In het ene geval is iemand de maker of de regisseur, het kan ook gaan het om camerawerk of acteren. In een enkel geval is sprake van een andere bijdrage aan het eindresultaat. Er zijn zowel (korte) documentaires als speelfilms te zien.

Meer informatie over de getoonde in november op de website van De Luxe
In de loop van de maand november vermelden we onze website meer over de getoonde korte films en de makers.

Indeling van de avond: kort voorgesprek en nagesprek met elke filmmaker
Met elke filmmaker zal er een kort gesprek voorafgaand aan en na de film worden gehouden o.l.v. Jan Tesselaar.


Korte inhoud van de films van de jonge filmmakers uit Schagen

Get Dog (16 min.)
Van: Paul Tesselaar
Marlow en Noa wonen naast elkaar, maar zijn bepaald geen goede buren. Ze hebben eigenlijk een hekel aan elkaar maar kunnen niet goed uitleggen waarom. Op een dag nemen ze de zorg voor het hondje van de buurvrouw op zich, zij moet met spoed een weekend weg. Naarmate de dagen verstrijken en de heren elkaar wat beter leren kennen, gebeurt er iets verrassends.

The Real Sinterklaas (22 min.)
Van: Oscar Coughlan, freelance filmmaker
Een familiefilm. Vader wil weer hulpsinterklaas zijn, net zoals in voorgaande jaren.  De lokale Sinterklaascommissie heeft besloten niet langer van vaders diensten gebruik te maken. Hij legt zich er niet bij neer en gaat op eigen gelegenheid zijn sinterklaaswerk uitvoeren. De andere gezinsleden zijn er niet blij mee. Hoe loopt het af?

Met alles wat er is (21 min.)
Van: Eva Sjerps
Vier mensen met de ziekte van Parkinson gaan, ondanks hun grote moeite met bewegen, de uitdaging aan om te dansen. Ieder van hen gaat op zoek naar zijn eigen mogelijkheden. Parkinson maakt plaats voor levensvreugde. Eerder vertoont op NPO 3lab.

Two Birds (4.36 min.)
Van: Dion Bierdrager.
Toelatingsfilm Filmacademie.
Een jongen moet een keuze maken die zijn  leven voorgoed zal veranderen.

Het Nachtelijk Halfrond (30 min.)
Van: Paul de Ruijter
Afstudeerfilm Nederlandse filmacademie.
De film toont de in innerlijke gemoedstoestand van enkele bewoners die zich in dit nachtelijk halfrond, waar de natuur nog grotendeels ongerept is, hebben gevestigd. De donkerte geeft het landschap een overweldigende kracht en het verlangen naar de zon blijkt de mens melancholisch te maken.

<< Ga terug naar het programma