The Two Popes

Regie: Fernando Meirelles
Duur: 126 min
Land/Jaar: Groot-Brittannië/Verenigde Staten/Argentinië, 2019.
Met o.a.: Anthony Hopkins en Jonathan Pryce.

Filmtheater De Luxe in het Scagontheater in M18 vertoont op donderdag 9 en vrijdag 10 april 2020 om 20.00 uur de film The Two Popes. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, – Zaal open een uur voor aanvang.

Nominaties Golden Globe voor beste script en Oscar voor beste acteur.

space

Meesterlijk biografisch historisch drama met Jonathan Price en Anthony Hopkins als respectievelijk Paus Franciscus en Paus Benedictus XVI.
De twee pausen hebben elkaar wel ontmoet, maar in werkelijkheid waarschijnlijk nooit openhartig gesproken, laat staan samen gebiecht en voetbal gekeken. Maar misschien weten we niet alles. Het is een mooi verhaal dat gaat over vriendschap tussen de dogmatische, van oorsprong Duitse paus Benedictus en zijn meer wereldse tegenstander, de meer volkse kardinaal Jorge Bergoglio, de huidige paus Franciscus. Wanneer de laatste uit onvrede zijn ontslag wil aanbieden beseft de oude paus dat de kerk waarschijnlijk de tijdgeest niet goed heeft aangevoeld. Daarop besluit Benedictus om zelf af te treden om de kerk weer aansluiting te laten vinden bij de huidige gelovigen. Het is een verhaal over eenheid, deugdelijkheid en deernis, prachtig gepeeld door twee oude rotten in het vak, Anthony Hopkins en Jonathan Pryce. De psychoanalist Erich Fromm schreef al in 1942 in The Fear of Freedom dat de moderne mens het moeilijk heeft met kritisch denken over waarheid en macht. Gevestigde autoriteit wordt vaak aanvaard met een bijna onbegrijpelijke goedgelovigheid. Benedictus had in het echt allerlei gelijkgestemden op sleutelposities gezet en zelf het schip verlaten voordat het nieuws over corruptie en misbruik naar buiten kwam. Volgens de paus is de kerk het slachtoffer en de echte schuldige de open samenleving. ”We moeten alles doen wat we kunnen” luidt zijn opdracht “om de gift van de heilige eucharistie te beschermen tegen het misbruik”. Hier spreekt een man die geen twijfel, geen spijt en geen mededogen kent. In de film zien we twee opperste vertegenwoordigers van onverenigbare stromingen binnen de katholieke kerk.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma