Filmkring: Dolor y Gloria

Regie: Pedro Almadóvar
Duur: 113 min
Land/Jaar: Spanje, 2019.
Met o.a.: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op maandag 6, donderdag 12 en vrijdag 13 december om 20.00 uur 2019 met de film Dolor y Gloria. Filmkringvoorstellingen worden aangeboden aan abonnees die voor de gehele serie kiezen. Gewoonlijk is de vrijdagavondvoorstelling vooraf geheel uitverkocht. Niet verkochte plaatsen voor de maandag- en donderdagavond zijn te koop via de webshop. Tevens is er kaartverkoop aan de kassa – mits de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9,-. Zaal open een uur voor aanvang.

space

Antonio Banderas schittert in Dolor y Gloria als een filmmaker, die terugblikt op zijn armoedige jeugd en glorieuze carrière.
In Dolor y Gloria speelt Pedro Almodóvar met zijn bekende thema’s zoals ontluikende seksualiteit en het getroubleerde familieleven. Verhaaltechnisch zien we altijd vernuft bij hem, ook hier, daarnaast vertonen zijn films grote kleurenrijkdom met veel paars, bruin, rood, wit, groen en geel. Ademhalingsproblemen en angstaanvallen maakten het Banderas lastig om te werken. In de openingsscène zien we hem met een litteken op de borst onder water zwemmen. Dat is een verwijzing naar een film van Billy Wilder (Sunset Boulevard uit 1950). Almodóvars oeuvre heeft veel verwijzingen naar het oude Hollywood. We zien Salvadors armoedige jeugd op het Spaanse platteland in de jaren zestig. Er is een sublieme overgang: van het zwembad naar een idyllische rivierbedding waar Jacinta (Penélope Cruz) met andere vrouwen kleren wast en volksliedjes zingt over liefde en rouw. Het verhaal is losjes gebaseerd op de jeugd van de cineast. In de film wordt Salvador uitgenodigd om zijn 32 jaar oude film Sabor te herintroduceren bij het publiek samen met zijn toenmalige hoofdrolspeler. Hun weerzien is bitterzoet. De boodschap is bijna christelijk: Salvador biedt het publiek troost met zijn films, maar kan zelf geen innerlijke vrede vinden. Banderas won de prijs voor beste acteur in Cannes met deze rol. Banderas is fragiel en dolend in deze film en regisseur Almodóvar is op de toppen van zijn kunnen.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma