Parasite

Regie: Bong Joon-ho
Duur: 132 min
Land/Jaar: Zuid-Korea, 2019.
Met o.a.: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Jang Hye-jin.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen, op donderdag 5 maart 20.00 uur en vrijdag 6 maart 20.00 uur de film Parasite. Kaartverkoop via de webshop of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang €9,-. Zaal open een uur voor aanvang.

De film is overladen met prijzen: Vier Oscars (Beste film, Beste buitenlandse film, Beste regisseur en Beste originele script), De Gouden Palm, in de categorie Beste buitenlandse film National Board of Review, Golden Globe en Critics’Choice Awards en bij deze laatste ook in de categorie Beste regie; in de categorie niet-Engelstalige film de eerste prijs in de BAFTA.

space

DEZE TRAGIKOMISCHE KLASSENSTRIJD ROEPT DE VRAAG OP: WIE IS DE PARASIET?
De film Parasite toont ons een arm gezin, dat langzaam binnendringt in het leven van een rijke familie. De arme Ki-woo wordt via een oude studievriend bijlesdocent bij de welgestelde familie Park. Langzaam maar zeker gaan ook zijn ouders en zus functies vervullen in dit gezin en proberen zij zoveel mogelijk van de situatie te profiteren. De film toont mededogen voor alle personages, want wie parasiteert er eigenlijk in dit verhaal, de armen of de rijken?
Regisseur Bong Joon-ho klaagt met deze film het kapitalistische systeem aan, dat de kloof tussen arm en rijk steeds dieper maakt. Hij is een meester in het tonen van onverwachte plotwendingen en mijdt de symboliek niet: de rijken wonen boven op de heuvel, de armen onderaan de heuvel en zelfs nog lager: in een kelderwoning. Hij combineert de genres drama, slapstick en satire met een messcherpe montage tot een soepel geheel en een zeer artistieke film. Veel prijzen en lovende recensies vielen de film dan ook ten deel.

Ga naar de Filmkrant

<< Ga terug naar het programma